ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ Ι.Κ.Α. ΚΑΙ ΤΩΡΑ;

Με email κοινοποιήθηκαν στα Υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. οι απολύσεις των 450 εργαζομένων της σειράς 9Κ (!)

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Αυτό που ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί συνέβη. Οι απολύσεις 445 συναδέλφων - εργαζομένων στο Ι.Κ.Α. είναι γεγονός. Οι υποσχέσεις για «τακτοποίηση» του θέματος, έμειναν απλά υποσχέσεις. Το πολιτικό σύστημα –και σ΄ αυτήν την υπόθεση – έκανε αυτό που, χρόνια τώρα, κάνει πολύ καλά. Είπε ψέματα. Διέψευσε τις ελπίδες νέων ανθρώπων.
Μερικούς μήνες πριν, μετά την πρωτοφανή απόφαση της Δικαιοσύνης, για απόλυση των νόμιμα προσληφθέντων υπαλλήλων, μέσω ΑΣΕΠ,   ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο θέμα των επιτυχόντων του διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ δήλωνε τα εξής:          
«Για το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 8Κ και 9Κ, κινηθήκαμε – όπως πάντα - με γνώμονα το σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, την τήρηση της νομιμότητας, τις αυξημένες ανάγκες των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και, προφανώς, τα δικαιώματα των επιτυχόντων υποψηφίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ύστερα από συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στην άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 8Κ στο ΙΚΑ και, αμέσως μετά, θα αποκατασταθούν και θα τοποθετηθούν με νόμιμο και ασφαλή τρόπο οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ».
Κατά την συζήτηση στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης κλήθηκε  από την προεδρεύουσα κ. Θ. Τζάκρη να ενημερώσει την Επιτροπή για την λύση που έχουν προκρίνει και δρομολογούν τα συναρμόδια Υπουργεία (Εργασίας & Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για τους επιτυχόντες των διαγωνισμών με τις προκηρύξεις 8Κ και 9Κ του ΑΣΕΠ και το θέμα που έχει προκύψει με την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία απολύθηκαν οι  450 επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ.
Ο κ. Μανιτάκης στην απάντησή του προς την κ. Θ. Τζάκρη τόνισε ότι οι νομοθετικές λύσεις δεν είναι στέρεες, διότι κινδυνεύουν να ανατραπούν στα δικαστήρια, όπερ και εγένετο στην περίπτωση των επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ, και ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να συμμορφωθεί με το σκεπτικό της απόφασης και όχι με το διατακτικό του Διοικητικού Εφετείου και να προσλάβει από την κατάσταση των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ όσους της επιτρέπει ο περιορισμός του 1/5, αυτούς που δικαιούται να πάρει το Υπουργείο Εργασίας το 2013. Όσον αφορά την κατηγορία των επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ, τους 450 δηλαδή εργαζόμενους που δυστυχώς βρίσκονται στο δρόμο αυτή τη στιγμή εντελώς ανέλπιστα και απροετοίμαστα, με βάση τον περιορισμό του 1/5 και τη δυνατότητα που υπάρχει για προσλήψεις το 2013, θα μπορούσε στο υπόλοιπο, αυτό που απομένει, οι προσλήψεις να γίνουν από τους επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ. Ο κ. Μανιτάκης εκτίμησε ως εφικτό σε σχετικά σύντομο διάστημα ότι θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν και αυτοί και να προσληφθούν σταδιακά στο δημόσιο το συντομότερο δυνατό».
Την ίδια περίοδο, σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. δηλώνει ότι αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου οι οποίες ακυρώνουν τις προσλήψεις 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων. Ταυτόχρονα ασκεί έφεση κατά της απόφασης, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, "να δοθεί ο εύλογος χρόνος στην κυβέρνηση να σχεδιάσει και να επεξεργαστεί το πλαίσιο της αιτούμενης νομοθετικής διάταξης και να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις με την τρόικα".
Εξάλλου, με υπόμνημά της που υπεβλήθη στις 4 Δεκεμβρίου 2012, η Διοίκηση του ΙΚΑ ζητά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικής διάταξης, η οποία να διασφαλίζει τη μη απομάκρυνση των 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων της σειράς 9Κ του ΑΣΕΠ και την άμεση πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του συνόλου των 883 επιτυχόντων στο διαγωνισμό της 8Κ του ΑΣΕΠ.
Κι από όλα αυτά τι ισχύει σήμερα; ΤΙΠΟΤΑ. Και οι συνάδελφοι της 9Κ απολύονται και κανένας από την 8Κ δεν προσλαμβάνεται.
Και φυσικά το Ι.Κ.Α. καταρρέει. Με 2.700 κενές θέσεις και αυξημένο έργο. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, για παράδειγμα, οι συντάξεις που έβγαιναν σε 1,5 με 2 χρόνια, θα βγαίνουν σε 3 με 3,5 χρόνια. Τόσο απλό.
Την Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013, οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, με απόφαση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. και στην συνέχεια απεργιακή συνέλευση στο ξενοδοχείο «STANLEY»
Μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κατάληξη έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον ΓΓ του υπουργού, ο οποίος τους δήλωσε ότι ο Γιάννης Βρούτσης είναι απασχολημένος!!! και δεν μπορεί να συναντηθεί μαζί τους. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες μέρες μεταξύ των υπουργών Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητήσουν θα είναι και οι απολύσεις των 450 εργαζομένων.
Συμμετέχοντας στην συνέλευση δεν ένοιωσα υπερήφανος για την συνδικαλιστική μας εκπροσώπηση. Μια συνέλευση που αναλώθηκε σε συζητήσεις, «κορώνες», καταγγελίες, εσωτερικές συγκρούσεις και, απ΄ ότι φάνηκε, με κυρίαρχο αίτημα την παραίτηση του Διοικητή του Ι.Κ.Α.
Δεν γνωρίζω αν η παραίτηση του Διοικητή του Ι.Κ.Α. μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά, κατά την γνώμη μου, αυτός ο τρόπος διεκδίκησης δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε οι πορείες, ούτε οι συνελεύσεις, ούτε οι «παραιτήσεις», από μόνες τους μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Δυναμικός αγώνας χρειάζεται, με καταλήψεις (ιδιαίτερα εκεί που «χτυπάει η καρδιά» του Ι.Κ.Α.), με παραστάσεις στα πολιτικά κόμματα (ιδιαίτερα αυτά της συγκυβέρνησης) και μάλιστα στις μαζικές τους διαδικασίες (συνέδρια, συγκλήσεις οργάνων τους κ.λπ.) και νομική στήριξη των συναδέλφων απολυμένων.
Εντυπωσιακό ήταν ότι στην συνέλευση των εργαζομένων δεν δόθηκε καμία οδηγία στους απολυμένους, σχετικά με την παραλαβή των εγγράφων απολύσεων τους. Να παραλάβουν τις απολύσεις; Να αρνηθούν; Με ποια διαδικασία; Τίποτα.
Επειδή δεν εμπλέκομαι άμεσα στο πρόβλημα, έχω την «πολυτέλεια» να το αντιμετωπίζω με νηφαλιότητα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το ζητούμενο στην παρούσα φάση, δεν είναι η διεκδίκηση «παραιτήσεων», ή η «καταγγελία» των –όποιων- υπευθύνων για αυτήν την εξέλιξη. Το πολιτικό σύστημα, δια των εκφραστών του, είναι πλήρως και αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτήν την τραγική κατάσταση. Είναι γνωστό σε όλους. Αυτό, όμως, που προέχει στην παρούσα φάση είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος στην δουλειά των νόμιμα προσληφθέντων συναδέλφων.
Θα συνιστούσα στους απολυμένους συναδέλφους να αυτοοργανωθούν, να εκλέξουν Συντονιστικό Όργανο και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεσή τους. Γιατί μου δόθηκε η αίσθηση –κι ελπίζω να κάνω λάθος- ότι δεν υπάρχει ενιαία θέση ανάμεσα στους συναδέλφους της 9Κ. Κι αν αυτό συμβαίνει είναι τραγικό.
Οργανωθείτε, λοιπόν, συνάδελφοι και παλέψτε. Μπροστά εσείς και πίσω όλοι οι άλλοι, οι «συμπαραστάτες». Πάρτε την υπόθεσή σας στα χέρια σας και μην την αφήνετε σε όσους παίζουν , παράλληλα και τα δικά τους παιχνίδια. Εμείς, οι απλοί υπάλληλοι του Ι.Κ.Α. θα είμαστε δίπλα σας.
Υ.Γ. 1
Τροπολογία για το ζήτημα κατέθεσε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στην προτεινόμενη τροπολογία αναφέρεται ότι: «Οι πράξεις διορισμού των υπαλλήλων, επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008, οι οποίοι διορίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 12 του Νόμου 3899/2010 ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διάταξη άλλου νόμου ή δικαστικής απόφασης δεν ανακαλούνται. Οι επιτυχόντες δύναται να τοποθετηθούν και σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και των ΚΕΠΑ βάσει των διατάξεων του Ν. 4093/2012 περί μετακίνησης και υποχρεωτικής μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων…».
Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, που θα συζητηθεί την Πέμπτη 14-2-2013.
Να η ευκαιρία για ΟΛΗ την αντιπολίτευση να στηρίξει δυναμικά την τροπολογία και να θέσει προ των ευθυνών τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Ας αφήσουν, για μια φορά, όσα τους χωρίζουν και ας σταθούν δίπλα σε άδικα απολυμένους εργαζόμενους. Δεν έχει σημασία ποιός πήρε την πρωτοβουλία, αυτό που προέχει είναι η στήριξη των νέων ανθρώπων που χάνουν την δουλειά τους.

Υ.Γ. 2 
Πληροφορήθηκα ότι αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δικηγόροι της 8Κ που είχαν ασκήσει ένσταση, επέδωσαν στους διευθυντές διοικητικού προσωπικού και οικονομικού εξώδικα, με τα οποία τους αποδίδεται μη εκτέλεση της δικαστικής απόφασης με βάση την οποία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο ΙΚΑ και προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα, δεν πρέπει να εξακολουθούν να εργάζονται. Μάλιστα, μέσω του εξώδικού "καταλογίζεται" ποινική ευθύνη στους προϊσταμένους που "απειλούνται" με παραπομπή στην Επιτροπή Συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις.
Αλήθεια στην περίπτωση της πρόσληψής τους στο Ι.Κ.Α., πως θα τα καταφέρουν να ενταχθούν ομαλά στην οικογένεια των εργαζομένων στο Ι.Κ.Α.; Με εξώδικα;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τι ζόρι τραβάς ρε Κόλλια με την 9κ; Αμαν πιά!

Unknown είπε...

Υπερασπίζομαι το δίκαιο! Τίποτα άλλο. Έχω εξηγήσει ότι δεν ανήκω στην 9κ, δεν έχω συγγενείς που ανληκουν στην 9κ, δεν έχω κανένα συμφέρον. Είμαι αλληλλέγυος, γιατί το δικαίωμα στην δουλειά είναι ιερό. Ιδιαίτερα για ανθρώπους με προσόντα που διορίστηκαν ΝΟΜΙΜΑ και απολύονται ΑΔΙΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια πάντα πονάει.... Κε Κόλλια είστε από τους λίγους που παρουσιάζετε τα γεγονότα όπως ακριβώς είναικαι δεν φιμώνετε την αλήθεια. Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση!

evi είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ αγαπητέ πρώην συνάδελφε... Και πλέον θα φροντίσουμε κι εμείς γι' αυτό! Η ανωτερότητα και η ευγένεια μας τελείωσαν!!

Ανώνυμος είπε...

Η 8κ έχει μάθει να αγωνίζεται για τα δίκαια συνταγματικά δικαιώματά της και έχει δικαιωθεί ηθικά,νομικά και ουσιαστικά.Θα αποδείξουμε σε όλους ότι το ίδιο μαχητική και αποδοτική είναι και στην εκτέλεση των υπηρεσιακών της καθηκόντων.'Όσοι επιλέξουν να είναι κατώτεροι των περιστάσεων θα φάνε ΑΠΛΑ τα μούτρα τους.

Ανώνυμος είπε...

Καλα τραγουδηστε οσο θελετε οι της 8κ. Αν δεν αποκατασταθει παραλληλα η 9κ, οπως ειναι το ηθικο και δικαιο, δεν προκειται να δειτε διορισμο. Αλλαξετε λοιπον το τροπαρι προς τα βυσματα σας, γιατι ηρθε η ωρα να γευτειτε το φαρμακι που ποτιζατε εσεις τους αλλους μεχρι σημερα.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να αντιληφθείτε σύντομα την θέση σας,είστε απολυμένοι βάσει δικαστικής απόφασης Ανωτάτου Δικαστηρίου.Κατά συνέπεια,θα μάθετε να περιμένετε.Θα γίνουν όλα όπως έπρεπε να γίνουν από την αρχή το 2010.Δεν είστε σε θέση να απειλείτε....Αρκετή ζημιά κάνατε στους υπόλοιπους της 9κ με την στάση σας τα τελευταία δύο χρόνια και τους οδηγήσατε σε αδιέξοδο.Όσο συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε ανώριμα,τόσο δυσκολεύετε την θέση σας.Εάν κάτι πάει στραβά,θα αφορά αποκλειστικά την 9κ και θα έχετε εσείς την ευθύνη,να δω τότε τι θα σας κάνουν οι συνάδελφοί σας.....

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον εσείς της 8κ πρέπει να αντιληφθείτε την θέση σας. Σας έχουν γραμμένους. Βάζουν μέσα (παρανόμως) μόνο όσους από σας χωράνε για την αντικατάσταση των θέσεων των απολυθέντων της 9κ(οι οποίοι όσο ήταν στο ΙΚΑ έτρεχαν και για σας) και οι υπόλοιποι θα μείνετε στα αζήτητα. Τζάμπα τα λεφτά στα δικαστήρια, τζάμπα όλη η χολή που βγάζατε τόσο καιρό, τζάμπα η άθλια εικόνα που δείξατε στους συναδέλφους με τις ενέργειες σας.
Να δούμε αν θα καταλάβετε ποτέ πως μόνο αν ζητήσετε και εσείς το αυτονόητο, ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ, θα δείτε άσπρη μέρα. Αλλιώς κακό τους κεφαλιού σας. Ότι κάνατε μέχρι σήμερα θα το λουστείτε...

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")